Bij onze speurtocht naar foto's van onze oud-predikanten kwamen we in contact met de 85-jarige Will van den Hoek uit Los Angeles. Hij is de achterkleinzoon van Teunis Bos van 

geschiedenis bijzondere vondst 1den Hoek die tot 1866 tot onze gemeente behoorde en daarna samen met zijn vrouw het voorbeeld van anderen volgde en ook vertrok naar N. Amerika. Ongetwijfeld heeft elke landverhuizer, die in de 19e eeuw naar N. Amerika vertrok, zijn eigen verhaal achtergelaten, maar het verhaal van deze twee oud-gemeenteleden is wel heel erg bijzonder.

Teunis Bos and Dirkje (Vogel) van den Hoek


Hieronder ziet u de scheepskist van Teunis Bos van den Hoek en zijn vrouw. Zijn naam staat met een brandmerk op de kist aangegeven. De kist staat nu bij zijn achterkleinzoon in Los Angeles. Het is bekend, dat de landverhuizers niet veel mee mochten nemen, maar dat er zo weinig in de scheepskist kon, is nauwelijks denkbaar. Een klein stapeltje kleren, een Bijbel en misschien nog een geldkistje met "Willempjes" (geldstukken uit de tijd van Koning Willem II), maar dan was ook voor dit echtpaar de kist toch echt wel vol.

geschiedenis bijzondere vondst 2geschiedenis bijzondere vondst 3geschiedenis bijzondere vondst 4

T.B. van den Hoek immigration storage box from Holland in 1866 | The name on the sea chest

Brieven
Het mag een bijzonderheid genoemd worden, dat alle brieven die dit echtpaar vanaf hun vertrek in 1866 tot aan 1895 naar hun familie in Nederland zond, bewaard zijn gebleven. 
De brieven, het zijn er totaal bijna 100, zijn later in het Engels vertaald, en zowel de originele Nederlandse versie alsook de in het Engels vertaalde brieven liggen gearchiveerd in het Calvin College in Michigan VS. We zijn dankbaar dat we van het Calvin College uit Michigan toestemming kregen om de brieven voor onze gemeente te mogen gebruiken. De brieven zijn alleen bedoeld ter inzage voor de leden van onze gemeente en mogen niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden. Daarom moet u, om de brieven te lezen, eerst inloggen.